Karar Tarihi: 13.12.2024, Karar No: 2024/80
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
Madde 1. Bu yönerge, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği'nin tüzüğünde yer alan ilkeler doğrultusunda oluşturulmuştur. Dernek üyeleri hakkında disiplin kovuşturması yapılmasına karar verecek yetkili organların çalışmasını, disiplin cezalarını ve onaylanan cezalara karşı itirazların düzenlenmesini içermektedir.
Kapsam
Madde 2. Bu yönerge Halk Sağlığı Uzmanları Derneği'nin asıl ve fahri üyeleri ile tüm çalışanlarını, kapsamaktadır.
Dayanak
Madde 3. Bu Yönerge, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Tüzüğü’ne uygun olarak Yönetim Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
Disiplin Suçları ve Cezaları
Madde 4. Disiplin cezaları:
a.Uyarma (Yazılı)
b.Kınama
c.Üyeliğin ya da Çalışanın İşinin Sonlandırılması Cezası
Disiplin cezaları, Disiplin Kurulu teklifi ile Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu tarafından uygulanır ve ilgili üyelere bildirilir. Bu işlemler Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Tüzüğü Madde 20’ye göre düzenlenir.
Uyarma Cezası
Madde 5. Uyarma cezası üyeye ya da çalışana, görevlerinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazılı bicimde bildirilmesidir. Uyarma cezasını gerektiren durumlar şunlardır:
a.Meslektaşlarının ya da diğer çalışanlarının kişilik haklarına saygı göstermemek, üyelik sıfatının gerektirdiği vakara yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak,
b.Dernek binasında ve dernek faaliyetleri esnasında ya da dernek üyesi olduğunu simgeleyen bir belge ile diğer üye ya da misafirlere her ne sebeple olursa olsun nezaket dışı, iyi niyet kavramı ile bağdaşmayan davranışlarda bulunmak, derneğin prestijini sarsacak eylemde ya da söylemde bulunmak, kişilerle olan ilişkilerde kaba ve saygısız davranmak,
c.Derneğe ait olan eğitim araç ve gereçlerinin kullanım ve bakımına gerekli özeni göstermemek, Derneğe ait mal, malzeme ve araçları, özel işlerinde kullanmak, korumamak, hor kullanmak, kaybetmek, bunlara zarar vermek ve zamanında iade etmemek,
d.Dernek yönetim kurulu tarafından sürekli ya da geçici olarak derneğe bağlı olarak kurulan teknik çalışma grupları ya da benzeri kurul ya da komitelerin işleyişlerinde Yönetim Kurulunun düzenlemelerinin dışına çıkmak,
e.Dernek organları tarafından istenen bilgileri bilerek ve isteyerek, gerekçesiz olarak eksik ya da yanlış bildirmek ya da hiç bildirmemek,
f.Toplantı, tören, kültür ve sanat faaliyetleri, seminer, kurs, konferans ve kongrelerin düzenini bozacak davranışlarda bulunmak.
Kınama Cezası
Madde 6. Kınama cezası, üyeye ya da çalışana görevlerinde ve davranışlarında kusurlu sayıldığının yazı ile bildirilmesidir. Kınama cezasını gerektiren durumlar şunlardır:
a.Üyelik sıfatının gerektirdiği itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak,
b.Derneğe ait mal malzeme araç ve gereçleri, evrakları, birimin ya da sorumlusunun izni olmadan almak, kullanmak, yerini değiştirmek, depolama düzenini bozmak, dernek binası dışına çıkarmak, üçüncü şahıslara göstermek ya da vermek,
c.Toplantı, tören, kültür ve sanat faaliyetleri, seminer, kurs, konferans ve kongrelerin yapılmasını engellemek.
Üyeliğin ya da Çalışanın İşinin Sonlandırılması Cezası
Madde 7. Üyeliğin sonlandırılması ya da çalışanın işinin sonlandırılması cezasını gerektiren durumlar şunlardır:
a.Dernek kararlarına uymamak, derneğin amacına ve tüzük hükümlerine aykırı hareket etmek,
b.Dernek ve dernek yöneticilerinin onurunu kırıcı, onlara suç isnat edici ya da dernek çalışmalarını baltalayıcı çalışmalarda bulunmak,
c.Derneğin ortak çalışma platformlarında, haberleşme ağlarında dernek üyelerinden biri ya da birçoğuna hakaret etmek,
d.Derneğin adını kullanarak siyasi partilerden herhangi birisinin yarar ya da zararına faaliyette bulunmak, dernek içinde üyeler arasında bu nedenle ayrılık yaratmak ya da olaylara sebebiyet vermek.
e.İdeolojik ve siyasi amaçlarla huzur sükûn ve dernek çalışma düzenini bozmak ve bu amaçlara yönelik eylemleri tahrik etmek,
f.Bir kimseyi ya da grubu, tehditle suç sayılan bir eylemi düzenlemeye ya da böyle eyleme katılmaya yahut yalan beyanda bulunmaya ya da sahte delil göstermeye ya da suçu yüklenmeye zorlamak,
g.Hukuken kanıtlanmış olmak şartıyla, kanun dışı kuruluşlara üye olmak, bu kuruluşlar hakkında açık ya da kapalı propaganda yapmak, yardım talep etmek ya da toplamak,
h.Uyuşturucu madde kullanmak, taşımak, bulundurmaktan cezalandırılmış olmak,
i.Devletin şahsiyetine karşı işlenen cürümler sebebiyle cezalandırılmış olmak,
j.Derneği bilgilendirmeden ve onayını almadan dernekle ya da faaliyetlerle ilgili basın açıklaması yapmak, dernek adını ya da logosunu bilerek izinsiz şekilde kullanarak yurtiçi ya da yurtdışı faaliyetler organize etmek, kişisel ya da toplu etkinlikler yapmak,
k.Derneğin resmi kimliğini kullanarak kişisel maddi kazanç sağlamak,
l.Disiplin kovuşturmasıyla ilgili işleri ya da disiplin kurulunun çalışmasını zor kullanarak ya da tehditle engellemek,
m.Meşru müdafaa halleri hariç olmak üzere fiziki şiddet, cinsel taciz ya da saldırı ve hizmet alanlara yönelik cinsel sömürü ve istismarın adli merciler tarafından saptanması,
n.Güvenlik kuvvetleri tarafından aranılan kişileri saklamak ya da barındırmak.
Öngörülmemı̇ş Dı̇sı̇plı̇n Suçları
Madde 8. Yukarıda sayılan ve disiplin cezası verilmesini gerektiren durumlarla nitelik ve ağırlıkları itibariyle benzer eylemlerde bulunanlara da aynı türden disiplin cezaları verilir.
Cezalarda Ağırlaştırıcı ve Hafı̇fleştı̇rı̇cı̇ Sebepler
Madde 9. Disiplin cezası verilmesine neden olmuş̧ durumun tekrarında bir derece ağır ceza uygulanır. Aynı derecede cezayı gerektiren, fakat ayrı fiil ve haller nedeniyle verilen disiplin cezalarının üçüncü uygulamasında da bir derece ağır ceza verilir.
Disiplin cezalarının verilmesinde tahrik ve suç işleme kastının bulunmaması gibi durumlar hafifletici neden sayılabilir ve bir derece hafif ceza verilebilir.
Tazmı̇nat
Madde 10. Derneğin mallarına karşı işlenen suçlar ile ilgili olarak meydana gelmiş olan zararlar ayrıca ilgiliye tazmin ettirilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Disiplin Soruşturması
Soruşturma
Madde 11. Yönetim Kuruluna yazılı olarak yapılan başvurular öncelikle Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir. Yönetim Kurulu başvuruları bir ay içinde değerlendirir ve Disiplin Kuruluna gönderip göndermemeye karar verir. Disiplin soruşturması Yönetim Kurulunun yazılı talebi üzerine başlatılır.
Soruşturma Süresı̇
Madde 12. Disiplin Soruşturmasına, Yönetim Kurulunun bu konuda yazılı talebini takiben 7 (yedi) gün içinde başlanır. Disiplin Kurulu Başkanı kurul üyelerinden birini ya da uygun gördüğü bir dernek üyesini soruşturmacı olarak görevlendirir. Soruşturmacının, hakkında disiplin soruşturması açılan üyeye denk ya da üst pozisyonda olması gözetilir. Soruşturma en geç 30 (otuz) gün içinde sonuçlandırılır. Soruşturmacının talep etmesi halinde 1 ay ek süre verilebilir.
Soruşturmanın Yapılış Şeklı̇
Madde 13. Soruşturmacı mevcut dosyayı inceler, şikayetçiyi, şikayet edileni ve varsa tarafların göstermiş oldukları tanıkları dinler, gerek duyarsa ya da şikayet edilen ya da şikayetçinin talebi halinde bilirkişiye başvurabilir. Her soruşturma işlemi bir tutanakla tespit olunur. Tutanak, işlemin nerede ve ne zaman yapıldığı, işlemin mahiyeti, kimlerin katıldığı, ifade alınmış ise soruları ve cevapları belirtecek şekilde düzenlenir ve soruşturmacı, yazıcı ile ifade sahibi ya da belge sorumlularınca imzalanır.
Savunma Hakkı
Madde 14.
a.Hakkında disiplin soruşturması açılan üyeye atfedilen suçun neden ibaret olduğu bildirilir ve 7 (yedi) gün içinde yazılı olarak savunması istenir. Soruşturma seyri sırasında gerekirse sözlü savunma da istenebilir.
b.Üyeye yollanacak davetiyede çağrıya özürsüz uymadığı ya da özrünü zamanında bildirmediği takdirde savunmadan vazgeçmiş sayılacağı ve diğer delillere dayanılarak hakkında gerekli kararın verileceği belirtilir.
c.Makbul sayılan bir özür bildiren ya da zorlayıcı sebep dolayısıyla davete uymadığı anlaşılan üyeye yeniden uygun bir süre (yedi gün) verilir ya da belirtilecek bir süre içinde yazılı savunmasını göndermesi istenir.
d.Her türlü tebligat işlerinde, üyenin dernek kayıtlarındaki iletişim bilgilerinden faydalanılır. Dernek kayıtlarındaki bilgilerin güncel tutulması üyenin sorumluluğundadır.
e.Soruşturma, üyenin kendini gereği gibi savunmasına imkan verecek şekilde yürütülür.
f.Savunma bahanesiyle soruşturmanın uzatılmasına imkan verilmez.
Soruşturma Raporu
Madde 15. Soruşturma sonuçlandığında bir rapor düzenlenir. Raporda, soruşturma onayı, soruşturmaya başlama tarihi, soruşturulanın kimliği, suç konuları, soruşturmanın safhaları, deliller, alınan savunma özetlenir. Her suç maddesi ayrı ayrı değerlendirilerek delillere göre suçun sabit olup olmadığı tartışılır, suçun işlendiği hususunda kurul bir kanaate varır ise uygulanacak disiplin cezası karara bağlanır. Varsa, belgelerin asıl ya da suretleri bir dizi pusulasına bağlanarak rapora eklenir. Soruşturma raporu dosya ile birlikte Yönetim Kuruluna teslim edilir.
Ceza Kovuşturması ile Dı̇sı̇plı̇n Kovuşturmasının Bı̇r Arada Yürütülmesı̇
Madde 16. Aynı olaydan dolayı üye hakkında adli ceza kovuşturmasının başlamış olması halinde, Disiplin Kurulunun takdiri ile adli ceza kovuşturmasının sonuçlanması disiplin kovuşturması için bekletici mesele yapılabilir. Bu süreçte Disiplin Kurulu geçici olarak üyenin üyeliğinin askıya alınmasını Yönetim Kurulundan talep edebilir.
Üyenin, ceza kanununa göre mahkum olması ya da olmaması disiplin cezasının uygulanmasına engel teşkil etmez.
Dı̇sı̇plı̇n Kurulunun Toplanması ve Çalışma Düzenı̇
Madde 17. Disiplin Kurulu, başkanın çağrısı üzerine belirlenecek yer, gün ve saatte toplanır. Toplantı başkanının uygun görüşü ile toplantı çevrim içi de yapılabilir.
Toplantı gündeminin hazırlanması ilgililere duyurulması, kurul çalışmalarının düzenli yürütülmesi, başkan tarafından sağlanır.
Disiplin Kurulunun toplantı nisabı, kurul üye tam sayısının yarıdan fazlasıdır.
Eğer disiplin soruşturması disiplin kurulu üyelerinden herhangi birisi hakkında açıldıysa hakkında soruşturma açılan üye kendisiyle ilgili dosya incelenirken disiplin kurulu toplantısına katılamaz.
Kurullarda raportörlük görevi, başkanın görevlendireceği üye tarafından yürütülür. Raportör üye, havale edilecek dosyanın incelenmesini en geç 7 (yedi) gün içinde tamamlar ve hazırlayacağı raporu başkana sunar.
Kurulda, raportörün, açıklamaları dinledikten sonra işin görüşülmesine geçilir. Kurul gerek görürse soruşturmacıları da dinleyebilir. Konunun aydınlandığı ve görüşmelerin yeterliliği sonucuna varıldığında oylama yapılır ve karar başkan tarafından açıklanır.
Disiplin Kurulunda her üye oyunu kabul ya da ret yoluyla vermekte görevlidir. Çekimser oy kullanılmaz. Kararlar, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır.
Oyların eşitliği halinde, başkanın bulunduğu taraf çoğunluk sayılır. Karar özeti üyeler tarafından imzalanan bir tutanakla saptanır.
Karar
Madde 18. Disiplin cezası vermeye yetkili Disiplin Kurulu, soruşturma raporunda önerilen cezayı Yönetim Kuruluna teklif edip etmemekte serbesttir. Gerekçelerini göstermek şartıyla lehe ya da aleyhe başka bir disiplin cezası da teklif edebilir.
Karar Süresı̇
Madde 19. Disiplin Kurulu, dosyayı Yönetim Kurulundan teslim aldığı tarihten itibaren en geç altmış (60) gün içinde karar vermek zorundadır. Madde 15 hükümleri saklıdır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Uygulama ve İtiraz
Cezaların Bı̇ldı̇rı̇lmesı̇
Madde 20. Disiplin soruşturması sonunda teklif edilen ceza, Disiplin Kurulunun teklifinin incelemesini takiben Yönetim Kurulu tarafından aynen onaylanabilir, reddedilebilir ya da değiştirilerek onaylanabilir. Yönetim Kurulu tarafından verilen nihai karar, hakkında disiplin soruşturması yapılan üyeye yazılı olarak bildirilir ve uygulanır.
Uygulama
Madde 21. Disiplin cezaları, Yönetim Kurulunun kararı onaylama tarihinden itibaren hüküm ifade eder ve uygulanır.
İtı̇raz ve Yargı Yolu
Madde 22. Uyarma ve kınama cezaları kesin olup bunlara karşı itiraz edilemez. Üyelikten çıkarılan üyelerin, çıkarma kararına karşı ilk genel kurula başvurma hakları saklıdır. İtiraz halinde, itiraz mercii olan Genel Kurul, kararı inceleyerek, verilen cezayı aynen ya da değiştirerek kabul ya da reddeder. Yönetim Kurulu Genel Kurulun kararı doğrultusunda gerekli işlemleri yapar, Disiplin Kuruluna bilgi verir. Üye aleyhine sonuçlanan kararlara karşı yargı yolu açıktır.
Disiplin Ceza Kaydının Silinmesi
Madde 23. Uyarma ve Kınama cezası almış üyeler, cezanın Yönetim Kurulu tarafından onaylandığı tarihten itibaren, takip eden üç yıl içinde başka bir disiplin cezası almamış olmak şartıyla dosyalarından ceza kararının silinmesini isteyebilirler. Dernek üyeliğinden çıkarılmış olanlar cezanın Yönetim Kurulu tarafından onaylandığı tarihten itibaren üç yıl geçmeden yeniden üyelik başvurusunda bulunamazlar.
Özel Durumlar
Madde 24. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği adına gönüllü çalışanlar ile ilgili yürütülecek soruşturmalar için Yönetim Kurulu yetkilidir. Özel hüküm olmaması halinde bu yönergedeki hükümler kıyasen uygulanabilir.
Madde 25. Bu yönergede tanımlanan uyarma ya da kınama cezalarının gerçek ya da tüzel bir kişiye yöneldiği durumlarda, gerçek ya da tüzel kişiye verilen maddi zararın karşılanması halinde, hakkında soruşturma yürütülen kişinin talebi ve soruşturmacının kabulüyle uzlaşma süreci başlayabilir. Uzlaşma sürecinde hakkında soruşturma yürütülen kişinin, soruşturma konusu eylemin yöneldiği gerçek ya da tüzel kişiden özür dilemesi ve bu özürü eylemin gerçekleştiği mecrada ya da eylemin yöneldiği gerçek ya da tüzel kişinin seçtiği mecrada duyurması beklenir.
Uzlaşma sürecini soruşturmacı yürütür, soruşturma konusu eylemin yöneldiği gerçek ya da tüzel kişi; hakkında soruşturma yürütülen kişinin özür dilemesini kabul etmesi ve bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen şekilde özürü duyurması ve bu duyurudan soruşturmacıyı haberdar etmesi halinde, kişi hakkında yürütülen soruşturma süreci ceza almama ile sona erer.
Uzlaşma süreci kişinin talebi ve soruşturmacının kabulü ile başlar ve her halükarda 15 günü geçemez. Uzlaşma sürecinden sonuç alınamaması halinde, soruşturma kalınan yerden devam eder.
Uzlaşma sürecine soruşturma raporunun tamamlanmasından sonra başvurulamaz.
Madde 26. Dernek mesleksel faaliyetleri sırasındaki davranışlarında aşağıdaki belgelerde yer alan ilkelere özen göstermesi beklenir:
Yürütme
Madde 27. Bu yönerge hükümlerini Yönetim Kurulu ve Disiplin Kurulu yürütür.