Her yıl 22 Mart günü; 1993 yılında bu yana Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun kararı gereği; günden güne büyüyen su sorununun önemine toplumların dikkatini çekmek için “Dünya Su Günü”olarak çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Dünya Su Gününün bu yıl düzenlenen 26. nın belirlenen teması ise ‘herkes için su’…
Ülkemizde belediyeler sorumluluk alanları içinde yaşayanların %45’i Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 2016 yılı rakamlarına göre XXI. yüzyılda bile hala arıtılmadan kullanıma verilen su tüketiyor. Bu durum kabul edilemez bir tablodur ve bu durum nedeni ile başta su yolu ile bulaşan enfeksiyon hastalıkları olmak üzere ciddi sağlık tehlikeleri ortaya çıkartmaktadır. 2019 Dünya Su Günü teması olarak ‘herkese su’ başlığının işlendiği ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri içinde tüm dünyada 2030 yılına kadar herkese yeterli, güvenilir ve arıtılmış suyun ucuz bir fiyata sağlanması hedeflenmişken ülkemizdeki bu kabul edilemez tablonun yaklaşan yerel seçimler nedeni ile bile tartışılmaması başlı başına ciddi bir durumdur.
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) olarak yeni seçilecek yerel yöneticilerin ilk işinin sorumlu oldukları nüfusa yeterli, temiz ve güvenilir suyu ulaştırmak olduğunu hatırlatırız. Bunun için tüm yerel yönetimlerimiz ‘su arıtımı’ için gerekli yatırımları bir an önce yapmalı ve su kaynağından alındıktan sonra fiziksel, biyolojik ve gerekli ise kimyasal arıtımdan geçirilerek insanların kullanımına verecek tesisleri kurmalıdır. Ayrıca eski teknolojili konvansiyonel su arıtım tesisleri de bir an önce çağın gereklerine uygun teknolojiler kullanılarak yenilenmeli ve topluma yeterli miktarda su ücretsiz veya çok düşük ücretle sağlanmalıdır.
Unutulmamalıdır ki; yeterli, temiz ve güvenilir suya erişim en temel insan hakkıdır ve bu hak Birleşmiş Miller Genel Kurulunca 2010 yılında alınan bir kararla güvence altına alınmıştır. HASUDER olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada kişisel ve ev kullanımı için yeterli, güvenilir suya ücretsiz olarak ulaşım hakkının savunmaya devam edeceğiz.
* Bu açıklama HASUDER Çevre Sağlığı Çalışma Grubu tarafından hazırlanmıştır.