Hepimizin üzüntüyle tanık olduğu gibi son günlerde ülkemizin Ege ve Akdeniz kıyı ormanları başta olmak üzere pek çok bölgede meydana gelen orman yangınları can ve mal kayıplarına, yaralanma ve hastalıklara, doğal yaşamın ve ekosistemin tahribatına neden olmaktadır. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) olarak öncelikle bu yangınlarda yaşamını kaybeden insanlarımızın yakınlarına başsağlığı, yaralı ve hastalarımıza acil şifalar diliyoruz. Ayrıca yangınların söndürülmesi ve kontrol altına alınması için, başta itfaiye ve orman çalışanları olmak üzere özverili bir biçimde çalışmalarını yürüten tüm görevlilere ve gönüllü olarak çalışmalara katkı sunan vatandaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Orman yangınları nedenleri ve sonuçları itibarıyla önemli bir halk sağlığı sorundur. Tüm halk sağlığı sorunlarının çözümünde olduğu gibi sorunu ortaya çıkaran nedenlerin doğru anlaşılması, etkili ve kapsamlı çözümlerin yaşama geçirilmesi için gerekli ve önemlidir.
“Orman yangınları çoğunlukla iklim değişikliği, meteorolojik koşullar ve insan eliyle ortaya çıkmaktadır.”
Orman yangınları, havadaki oksijen, sıcaklık ve yakıt olarak adlandırılan orman tabanında bulunan otsu veya ince yanıcı materyallerin belli bir oranda bir araya gelerek yanma reaksiyonu vermesi ile başlamaktadır (iklimBU, 2021). Son yıllarda yaşanan iklim krizi ile birlikte sıcaklıkların yükselmesi, kuraklığın artması, sıcak dalgaları gibi meteorolojik ve iklimsel koşullar orman yangınlarının sıklığını ve maruz kalan bölgelerin sayısını arttırmaktadır. Lancet geri sayım raporuna göre 2001–2004 dönemi ile karşılaştırıldığında, 2016–2019 döneminde 196 ülkenin 114’ünde (%58) orman yangını riskinde, 128 ülkede ise nüfusun orman yangınlarına maruz kalma oranında artış meydana gelmiştir (Nick Watts, 2021).
Orman yangınları Akdeniz ekosistemlerinin önemli bir parçasıdır. Akdeniz iklim kuşağı içinde yer alan Türkiye’de, özellikle Batı Toroslar ve Muğla yöresinin orman yangınları açısından ülkenin en hassas alanlarından olduğu bilinmektedir. Bu yangınların bir kısmı iklim değişikliğiyle birlikte artan kuraklık nedeniyle doğal yollarla meydana gelirken, diğer kısmı ise ihmal sonucu ya da kasıtla çıkarılan ve büyük ölçüde iklim elemanlarının (sıcaklık, yağış, rüzgâr, nem vb.) etkisinde büyüklüğü değişen yangınlardır (Calda, 2020).
Ülkemizde 2017 yılında 2.411, 2018 yılında 2.167, 2019 yılında 2.688, 2020 yılında 3.399 orman yangını meydana gelmiştir. Bu yangınlarda 2017 yılında 11.993 ha, 2018 yılında 5.644 ha, 2019 yılında 11.332 ha, 2020 yılında 20.971 ha alan zarar görmüştür (Medyaskope, 2021). 2020 yılında meydana gelen 1.859 yangının (%55) nedeni saptanamamıştır. Bunlardan 312’si (%10’undan daha azı) yıldırım düşmesi nedeniyle ortaya çıkarken 607 yangın anız yakma, avcılık, çoban ateşi, sigara, piknik ve çöplük yangını gibi nedenlere bağlı ihmalden kaynaklanmıştır. Otuz yangın kundaklama nedeniyle, dört yangın terör amaçlı nedenlerle ve iki yangın da açmacılık amaçlı olarak kasıtlı olarak çıkarılmıştır (Yeşilgazete.org, 2021).
“Orman yangınları ekosisteme ve insan sağlığına önemli zararlar vermektedir.”
Orman yangınları doğal yaşama ve yaban hayvanlarına öldürücü etkide bulundukları gibi, yaşam alanlarının tahrip olmasına ve göçlere de sebep olmaktadır. Ayrıca yangın sonrası bu alanlara başka türlerin gelmesi de yaban hayatı açısından istenmeyen bir durumdur. Orman yangınları sadece orman alanlarına zarar vermekle kalmayıp, orman ürünleri üretimini etkilemekte aynı zamanda erozyon, kütle kaybı, su kaynaklarının bozulması, hava kirliliği, çölleşme, sel, heyelan, çığ gibi felaketlere neden olarak ekolojik dengeyi etkilemektedir. Orman yangınları hava kalitesini olumsuz yönde etkileyerek atmosferde zehirli gazlar ve dumanların yayılmasına neden olurken bu yayılmanın sonucunda karbon salınımı artışına bağlı olarak küresel iklim sistemleri etkilenmektedir. Orman yangınlarında yangın çok yüksek sıcaklıklara ulaştığından bazı toprak özelliklerinin bozulmasına ve buharlaşma sonucunda su kayıplarına da neden olmaktadır. Ormanlık alanların yakını ve çevresindeki yerleşim yerleri de yangından etkilenmekte ve bu durum insanların evlerini kaybetmesine, fiziksel ve ruhsal sağlıklarının etkilenmesine neden olmaktadır (Ayanoğlu S, 2017).
Orman yangınlarında ormana yakın yerleşim alanlarının etkilenmesinin yanı sıra önemli olan bir alan da orman yakınlarında bulunan sanayi kuruluşları, elektrik santralleri (termik, nükleer vb) gibi riskli yerlerdir. Yanıcı ve patlayıcı maddeler içeren bu tür yerlerde yangının oluşturacağı etkilere ek olarak patlamalar ve buralardaki kimyasal maddelerin çevreye yayılması söz konusu olabilecektir. Patlama nedeniyle insan ve çevre üzerinde oluşacak zarar, ayrıca her bir kimyasal veya radyoaktif maddenin kendi oluşturacağı sağlık etkileri yangının oluşturduğu zararın katlanarak artmasına neden olacaktır.
“Orman yangınlarının en önemli sağlık etkisi dumana ve alevlere maruziyet sonucu ortaya çıkmaktadır.”
Orman yangınları dumana, alevlere ve ısıya maruz kalma sonucunda doğrudan ve akut sağlık etkilerine neden olduğu gibi, dolaylı ve uzun süreli etkilere neden olmaktadır.
“Orman yangınları bazı kişileri daha fazla etkiler.”
Maruziyet yaşayan herkes; gözlerde yanma, burun akıntısı, öksürük, balgam, hırıltı ve nefes almada zorluk gibi sorunlar yaşayabilir. Ancak bazı kişiler bu durumdan daha çok etkilenebilirler. Orman yangınlarından en çok etkilenen risk altındaki gruplar:
Öneriler
Orman Yangınlarının Sağlık Etkilerini En Aza İndirmek İçin Bireysel Olarak Alınması Gereken Önlemler
Tüm afetler için geçerli olan en öncelikli kural hem toplumsal hem de bireysel düzeyde hazırlıklı olmaktır. Bu nedenle yangın öncesi dönemden başlayarak bireylerin de önlem alması ve hazırlıklı olunması önemlidir.
Çevre Sağlığı Çalışma Grubu adına
Hazırlayan: Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan
Kaynaklar:
AirNow. (2017). How Smoke from Fires Can Affect Your Health. https://www.airnow.gov/air-quality-and-health/how-smoke-from-fires-can-affect-your-health/ .
Ayanoğlu S, D. M. (2017). Sadece bir yangın mı? Ekolojik ve sosyo-ekonomik açıdan orman yangınları. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi .
Calda, B. ,. (2020). İklim Değişikliğinin Akdeniz Havzasındaki Orman Yangınlarına Etkisi . International Journal of Advances in Engineering and Pure Sciences , 32 (1) , 15-32 . DOI: 10.7240/jeps.571001 .
CDC. (2021). https://www.cdc.gov. https://www.cdc.gov: https://www.cdc.gov/disasters/covid-19/wildfire_smoke_covid-19.html adresinden alınmıştır
CDC. (2021). Wildfire smoke and Covid-19. https://www.cdc.gov: https://www.cdc.gov/disasters/covid-19/wildfire_smoke_covid-19.html.
Civaner, M. (2002). Olağandışı durumlarda yardımların organizasyonu. Karababa içinde, Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri. Ankara: Türk Tabipleri Birliği.
EPA, U. E. (2018). Wildfire Smoke Factsheet; Prepare for Fire Season. . www.airnow.gov: https://www.airnow.gov/sites/default/files/2021-07/prepare-for-fire-season.pdf .
Finlay, S. E. (2012). Healthimpacts of wildfires . https://doi.org/10.1371/4f959951cce2c ) .
iklimBU. (2021). Orman Yangınları Sebepleri Ve Sonuçları. http://climatechange.boun.edu.tr/orman-yanginlari-sebepleri-ve-sonuclari/ .
Medyaskop (2021). https://medyascope.tv/2021/07/30/turkiyenin-orman-yanginlari-bilancosu-son-bes-yilda-16-binden-fazla-yangin-cikti-istanbulun-10da-biri-kadar-ormanlik-alan-yok-oldu/,
Nick Watts, e. a. (2021). The 2020 report of The Lancet Countdown on health and climate change: responding to converging crises. The Lancet .
Yeşilgazete (2021). 10 soruda orman yangınları. https://yesilgazete.org/10-soruda-orman-yanginlari/?fbclid=IwAR2Nq11yOONj9HaUAehSgLwD4piOpCEBQxSa299Y-4VI0htBG4kV4r-bF58