Hipertansiyon Nedir?
Hipertansiyon (yüksek tansiyon), kan dolaşımı için gerekli olan kan basıncının normalden yüksek olduğu kronik bir hastalıktır (1,2). Hipertansiyon tüm toplumlarda sıktır ve beklenen yaşam süresinin artmasıyla sıklığının arttığı gözlenmektedir. Sistolik kan basıncının 140 mmHg’nin üzerinde olması ve /veya diyastolik kan basıncının 90 mmHg üzerinde olması ya da kişinin antihipertansif ilaç kullanıyor olması hipertansiyon olarak tanımlanmaktadır.
Tansiyon ölçülürken nelere dikkat edilmelidir?
Doğru bir kan basıncı ölçümü sağlanması için:
Dünya Hipertansiyon Günü Önemi ve 2019 yılı Teması Nedir?
Yüksek kan basıncı sonucunda oluşan ve önlenebilir hastalıklar olan inme (felç), kalp damar ve böbrek hastalıklarına dikkat çekmek ve halkı korunma, tanı ve tedavi konusunda bilgilendirmek, toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü olarak kutlanmaktadır (4). Dünya Hipertansiyon Günü’nün bu yılki teması “Kan Basıncınızı Bilin” olarak belirlenmiştir (5).
Hipertansiyonu Önlemede Neler Yapılabilir?
Kontrol altına alınamadığı durumlarda ilaç başlanması ve tansiyonun normal sınırlarda tutulması ileriki dönemlerde gelişebilecek hipertansiyona bağlı inme, kalp damar hastalıkları ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklardan bireyleri koruyacaktır (1).
Kaynakça:
Hazırlayanlar: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Araşt.Gör. Özlem KARAGÖZ, Araşt.Gör. Özhan AKYOL, Prof.Dr. Mustafa TÖZÜN, Dr.Öğr.Üy. Asya Banu BABAOĞLU tarafında Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Çalışma Grubu adına hazırlanmıştır.