Kamuoyuna Duyuru
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre engellilik; bozukluk, hareket kısıtlamaları ve katılım kısıtlamalarını kapsayan şemsiye bir terim olarak tanımlanmaktadır. Doğuştan yadasonradan vücut fonksiyonlarında yada yapılarında bozukluk olabilir. Ancak bireyi “engelli” yapan fiziki ve sosyal çevredeki engeller, toplumsal düzeyde sınırlayan faktörler, önyargılar, ötekileştiren tutumlardır.
Tam da bu kapsamda ne yazık ki bugün medyada bir ilkokulda, velilerin otizmli öğrencilerin eğitim gördüğü özel eğitim sınıflarının kapatılması yönünde kabul edilemez bir tutum içerisinde bazı davranışlar sergilediği gündeme gelmiştir. Tüm çocukların eğitim hakkı vardır ve engellenemez. Pek çok yasal dayanak bu hakkı güvence altına almıştır. Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Haklarına dair Sözleşme Madde 23: özel bakım gereksinimi nedeniyle verilmesi gereken yardımlarla ilgili “engelli çocuğun eğitimi,meslek eğitimi, tıbbi bakım hizmetleri, rehabilitasyonhizmetleri, bir işte çalışabilecek durumu getirme hazırlık programları ve dinlenme/eğlenme olanaklarından etkin olarak yararlanmasını sağlamak üzere düzenlenir ve çocuğun eksiksiz biçimde toplumla bütünleşmesi yanında, kültürel ve ruhsal yönü dahil bireysel gelişmesini gerçekleştirme amacını güder” şeklindedir. Engellilere tanınacak eğitim hakkı bir lütuf değil, anayasal ve uluslararası tanınmış bir haktır, keyfi uygulamalar bu hakkın üzerinde olamaz.
Engelli çocukların güçlendirilmesi ve toplumsal hayatın her alanına katılacak şekilde bağımsız olabilmeleri için, kapsayıcı eğitimin (örgün eğitimde diğer çocuklarla birlikte eğitimin) önemi anlaşılmalı, anlatılmalı ve önyargılar kırılmalıdır. Bu bağlamda konu ile ilgili tüm paydaşlara önemli görevler düştüğünü belirtir, bu ve benzeri olayların bir daha yaşanmamasını temenni ederiz.
HASUDER ENGELLİ ÇALIŞMA GRUBU