TÜTÜN İLE MÜCADELE ÇALIŞMA GRUBU
Tütün Endüstrisinin Hedefinde Gençler Var!
COVID-19 Açısından Tütün Kullanımı Bir Risk Faktörüdür!
31.5.2020
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her yıl 31 Mayıs tarihini farklı bir tema ile “Tütünsüz Bir Dünya Günü” olarak kutlar. Bu yıl Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) gölgesindeki 31 Mayıs 2020 Tütünsüz Bir Dünya Günü teması: “Tütün Endüstrisinin Hedefinde Gençler Var”.
Gençleri tütün endüstrisinin manipülasyonları, kandırmacaları ve reklamlarından korumalıyız. Dünyada 1,3 milyar tütün kullanıcısı var. Tütün kullanıcılarının yarısını öldürmezse bu sayı daha da artar. Her dört saniyede bir, tütün ürünleri bir hayatın yitirilmesine neden olur. Onlarca yıldır tütün endüstrisinin aldatmacası ve aldatıcı taktikleri, bu küresel salgını harekete geçirdi, nesiller boyu kullanıcılarını nikotin ve tütüne bağladı. Ancak tütün endüstrisinin sırları artık alenen ortada, gençleri kandırarak yeni içiciler oluşturmak için nasıl taktikler uyguladıkları biliniyor.
Tütün endüstrisi her yıl yaklaşık dünyada sekiz milyon, Türkiye’de yüz bin kişinin ölümüne neden olan bir ürünü pazarlıyor. Ölüme neden olan bir ürünün satışının devamlılığını sağlıyor. İçicilerin devamını sağlamak için çocuk ve ergenler giderek daha fazla hedefinde olup, gençleri aldatmak ve yeni içiciler bulmak için her türlü agressif, stratejik ve iyi planlanmış taktikleri kullanıyor.
Gençlere endüstri manipülasyonunu kolayca tespit etmek ve bu tür taktikleri reddetmek için gerekli araçları sağlamak adına öncelikli bilgileri sağlayarak, gençleri onlara karşı duracak şekilde güçlendirecek eylemlerde bulunmalıyız. Bu özellikle şu dönemlerde daha da önemlidir, çünkü çalışmalar sigara içenlerin COVID-19 vakası olarak daha yüksek bir riske sahip olduklarını göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü, tüm gençleri tütün içermeyen bir nesil olma mücadelesine katılmaya çağırıyor.
Gençleri ve gelecek nesilleri korumak oldukça önemli. Tütün kullanmayı bırakmanın en iyi yolu asla başlamamaktır. Bu yüzden çevremizdeki gençleri alışkanlıktan tamamen kaçınmaya teşvik etmeliyiz. Gençler söylenenden daha fazla yapılanı model alır. Halka açık yerlerde tütün ürünü tüketilmemesi ve 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Kanunu’nun her maddesinin uygulanması oldukça önemlidir.
Tütün, küresel olarak her yıl 8 milyondan fazla insanı öldürmektedir. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımından kaynaklanmaktadır ve yaklaşık 1,2 milyon kişi sigara içmeyenlerin tütün dumanına maruz kalıp pasif içici olmasından dolayı etkilenmektedir. Tütün ürünlerini içmek birçok solunum yolu enfeksiyonu için bilinen bir risk faktörüdür ve solunum yolu hastalıklarının şiddetini arttırır. 29 Nisan 2020 günü DSÖ tarafından toplanan halk sağlığı uzmanları tarafından yapılan çalışmaların gözden geçirilmesi, sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre COVID-19 ile şiddetli hastalık geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu bildirmiştir. Bu süreçte sigaradan ve her türlü tütün ürününden kurtulmak en doğru yaklaşımdır.
Sigara içenleri, her türlü tütün ürünü kullananları BIRAKMAYA davet ediyoruz.
T.C. Sağlık Bakanlığı ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı halka bu yönde hizmet sunmaktadır.
COVID-19, toplumun doğru ve güvenilir bilgiye erişimin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Tütün ya da nikotinin COVID-19 riskini azaltacağı yönündeki iddiaların bilimsel olarak kanıtlanmadan medya veya bilim dünyasından açıklanması doğru değildir ve bu ifadeler tütün kullanımı ile mücadeleye büyük zarar vermektedir.
Her zaman, her koşulda, sağlıklı yaşam davranışı olan tütün ve bağımlılık yapıcı diğer maddelerden uzak bir yaşam seçmeli, savunmalı, “Tütünsüz Türkiye” hayali kurmalıyız, bu hayali gerçeğe dönüştürmeliyiz.
Tütünsüz Yaşam Sağlıklı Yaşam!
Kamuoyu ile paylaşır, saygılar sunarız.
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Tütün ile Mücadele Çalışma Grubu