1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ
“HIV/AIDS Bulaşı Önlenebilir, Tedavi Edilebilir”
1 Aralık Dünya AIDS Gününde, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edildiği 1988 yılından beri her yıl, AIDS nedeni ile hayatını kaybedenleri anmak, HIV/AIDS ile yaşayanlara destek olmak ve sağlığın korunması için farkındalık yaratmak amaçlanmaktadır (1). Bu seneki 1 Aralık Dünya AIDS gününde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) HIV bulaşı kontrol edilebilir, AIDS vakaları tedavi edilebilir ve HIV/AIDS dünyada önemli bir toplum sağlığı sorunu olmaktan çıkarılabilir mesajı vermektedir. Bugün HIV/AIDS konusunda farkındalık yaratmak, doğru bilgileri paylaşmak ve HIV ile yaşayan bireylere destek olmak için önemli bir fırsattır. Toplum olarak HIV'in bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi seçenekleri hakkında bilinçlenmek ve bu bilgileri yaymak, ek olarak enfekte kişilere karşı stigmatizasyon (toplumsal damgalanma) yapılmamasına özen göstermek HIV/AIDS ile mücadelenin temel taşlarını oluşturmaktadır.
AIDS (Edinilmiş İmmün Yetmezlik Sendromu), İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü’nün (HIV) neden olduğu viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık HIV/AIDS kısaltması şeklinde kullanılmaktadır. Bağışıklık sisteminin yapısını bozarak vücudun enfeksiyonlara karşı direncine zarar verir (2).
DSÖverilerine göre; hastalığın ilk belirlendiği günden 2023 sonuna kadar 42,3 milyon kişinin HIV/AIDS’ten hayatını kaybettiği ve halen 39.9 milyon kişinin HIV(+) olarak yaşadığı rapor edilmektedir. Bu vakaların %65'i DSÖ Afrika Bölgesinde yaşamaktadır. Sadece 2023 yılında 1,3 milyon kişiye yeni HIV(+) tanısı konduğu ve 630.000 kişinin de HIV ile ilişkili nedenlerden öldüğü hesaplanmaktadır (3).
Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde 1985 yılından bugüne kadar 45835 kişinin HIV ile enfekte olduğu ve 2438 kişiye de AIDS tanısı konulduğu rapor edilmektedir. Bu vakaların %81,8’inin erkek, %16,1’inin yabancı uyruklu olduğu ve en sık 25-29 ile 30-34 yaş aralığındaki kişiler olduğu belirtilmiştir (4). Ülkemizde son 15 yılda düzensiz göçmen ve sığınmacıların sayısının artması HIV/AIDS kontrolünde göz önünde bulundurulması gereken önemli konulardan biridir.
DSÖ, Küresel Fon ve Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), 2030 yılına kadar HIV salgınını sona erdirmeyi amaçlayan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 3.3 ile uyumlu küresel HIV stratejileri belirlemiştir. 2025 yılına kadar, HIV ile yaşayan tüm insanların %95'inin tanı almış olması, %95'inin hayat kurtarıcı antiretroviral tedavi alıyor olması ve tedavi gören HIV ile yaşayan insanların %95'inin baskılanmış viral yüke ulaşması hedeflenmektedir. 2023 yılında bu oranlar sırasıyla %86, %89 ve %93 olmuştur (5).
Hastalığın Evreleri (6):
Bulaş Yolları (7):
HIV/AIDS’in Bulaşmadığı Durumlar: 1. Dokunma, tokalaşma, sarılma, sosyal öpüşme 2. Gözyaşı, ter, tükürük ile temas 3. Aynı ortamda bulunma, aynı havayı soluma 4. Aynı havuz, duş, sauna, tuvalet ve banyoyu kullanmak 5. Giysilerin ortak kullanılması 6. Aynı tabaktan yeme, ortak çatal, kaşık, bardak kullanma 7. Sivrisinek, böcek ısırması, evcil hayvanlarla temas edilmesi |
Tanı ve Tedavi:
Tanı: HIV/AIDS enfeksiyonunun hastalığa özgü tanısı laboratuvar testleri ile konulmaktadır. Önce tarama testi yapılır. Pozitiflik saptanırsa doğrulama testi ile virüsün varlığı gösterilir.
Tedavi: HIV enfeksiyonunun kesin bir tedavisi olmamakla beraber HIV/AIDS kişiler Antiretroviral ilaçlarla etkin bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Günümüzde Antiretroviral ilaçlarla HIV enfeksiyonu yönetilebilir bir kronik sağlık durumu haline gelmiş ve HIV ile yaşayan kişilerin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine olanak sağlamıştır. İlaç tedavisi yaşam boyu sürmektedir.
Korunma Yolları:
HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır. Oysa HIV (+) olguların yüzde 40’ı bu virüsü taşıdığından habersizdir ve virüsü bulaştırmaya devam ederler.
HIV/AIDS’ten korunmak için;
HIV/AIDS ve Hak İhlalleri:
HIV/AIDS toplumda en çok ayrımcılığa (stigma) uğrayan hastalıktır. Bu durum büyük oranda hastalığın ilk ortaya çıktığında homoseksüel erkeklerde görünmüş olması ile ilgilidir. Oysa HIV/AIDS belli bir grubun hastalığı değildir. Her yaş ve her sosyal gruptan insan hastalığa yakalanabilir.
HIV/AIDS hastaları toplumda çeşitli hak ihlallerine uğramaktadır:
Bu hak ihlallerinin hiçbir haklı gerekçesi yoktur. HIV/AIDS olmak evlenmeye, gebe kalmaya ve çocuk sahibi olmaya engel değildir. Bu kişilerin bireysel tercihlerine ve kararlarına bağlıdır.
HASUDER Toplumsal Cinsiyet, Kadın ve Üreme Sağlığı Çalışma Grubu ile Bulaşıcı Hastalıklar Çalışma Grubu tarafından hazırlanmıştır.
Kaynaklar: